Close

Platzak, met de billen bloot!

Ha! Met die titel heb ik je aandacht wellicht wel te pakken. Uiteraard is die vooral figuurlijk bedoeld. Lees even verder en u zal zo wel zien wat ik bedoel.

Ten huize Flaflinko zijn we volop bezig met verbouwingen. Enfin ’t is te zeggen, met tijd en boterhammen enzo. Dat ’t lijf niet meewerkt is hier een serieuze spelbreker bij, waardoor ik besliste (samen met mijn ventje uiteraard) dat ik nog een tijdje halftijds blijf werken. Halftijds werken heeft financieel zo z’n gevolgen. Nu, vrees niet, we staan hier niet op water en brood, maar om de verbouwingen toch wat vooruit te laten gaan, moeten we dus ook wat besparen en daar kan ik mijn steentje aan bijdragen. Ik ben immers nogal impulsief bij het aankopen van stofjes die ik graag zie. In mijn hoofd is de naaitijd die ik heb veel groter dan ik er in ’t dagelijks leven tijd aan kan besteden. (3 kindertjes, verbouwingen, werken, huishouden,… u begrijpt dat wel). Daarbovenop komt ook nog ’t feit dat stof kopen hier ook al eens het gevolg is van een emotionele bui, waarbij het kopen therapeutisch werkt. (En het schuldgevoel over het feit dat ik met dat geld ook onze spaarboek wat had kunnen vetten daarna helaas vaak extra groot is)

Mijn grote voornemen voor 2017 is dan ook om zoveel mogelijk te besparen op dat vlak. Ik heb in de jaren dat ik naai een gigantische voorraad stofjes opgebouwd. Ja, u leest dat goed… Gigantisch. Het is ondertussen al een pak beter, sinds ik mij niet meer laat vangen door alle uitverkopen, gigantische kortingen etc… en vooral koop wat ik écht niet kan laten liggen of iets aanschaf in functie van specifieke projecten. Helaas merk ik dat ik ook daarbij door de kloof tussen naaitijd in mijn hoofd en naaitijd in realiteit steken laat vallen. Daar wil ik dus in 2017 weer wat slimmer mee omgaan.

Ik startte (naast mijn gewone bullet journal) een bullet journal voor al mijn naaigerelateerde hersenspinsels. Wat komt daar allemaal in te staan? Specifieke projecten waar ik stof en patroon bij elkaar zet, vermeld welke fournituren ik nodig heb, wat ik nog moet doen (stof knippen, patroon printen,…) maar ook pagina’s waar ik bijhou welke stoffen ik kocht, welke ik verwerkte, wanneer ik welk naaisel afwerkte, een overzichtspagina van welke patroontjes ik eventueel wil aankopen (geïnspireerd door onder andere blogs en instagram)… Kortom eigenlijk een verzamelboekje voor alles wat ik wil bijhouden in verband met mijn naaisels en stoffenvoorraad.

De bedoeling is om mijn stoffenvoorraad eens grondig aan te pakken. Welke ga ik zeker niet meer gebruiken, welke moet ik snel verwerken (seizoensgebonden versus de maten van mijn kroost). Zo kan ik terug shoppen uit eigen voorraad. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik niks meer mag kopen. De bedoeling is om een zo groot mogelijk verschil te hebben tussen aangekochte en verwerkte stoffen (en dan wel in het voordeel van de verwerkte stoffen uiteraard). Wanneer een stof binnen de maand na aankoop verwerkt wordt, telt ze niet meer mee bij de “In-stoffen”, maar bij de rubriek ‘Gekocht en verwerkt’. Over die stof is immers goed nagedacht. Stof mag ook steeds aangekocht worden als aanvulling voor een project (denk maar boordstof, voering,…)

Ik heb hiermee niet ’t warm water uitgevonden, het idee las ik een (paar) jaar terug bij mevrouw Khadetjes en is sindsdien blijven hangen. Ik deed al pogingen tot, die helaas het jaar niet overleefden. Nu is mijn doel niet zozeer om geen stof meer kopen, maar eerder om dat meer doordacht te gaan doen en tegelijk mijn eigen voorraad ook aan te pakken.
Fingers crossed dat het deze keer lukt.

Met mijn bullet journal hoop ik ook een logboek bij te houden van al mijn naaisels. De meeste hiervan komen sowieso op instagram. De blogwaardige projecten zal u ook hier zien verschijnen. Ik ben heel erg benieuwd naar de inzichten die ik hieruit kan verwerven. Zo heb ik totaal geen idee hoeveel naaisels ik afgelopen jaar maakte terwijl het lijstjesmens in mij daar wel zeer nieuwsgierig naar is.

Houden jullie een overzicht bij? Hoe ver gaan jullie hierin? Tips zijn altijd welkom!

7 thoughts on “Platzak, met de billen bloot!

 1. Ik hou ook een overzicht bij, ja. In Word, met wat ik kocht (en kreeg) en wat ik maakte. Ik begon met het 3 out, 1 in principe, maar slankte dit al snel af wegens toch niet zooooo veel stofjes in mijn voorraad. Nu dient het vooral om er bewuster mee om te gaan, zoals jij aangeeft, en het overzicht blijft zien. In mijn overzicht van 2016 zie ik 135 gekochte stofjes en bijna 152 creaties (een pyjamabroek voor Noa mist nog boordstof aan 1 pijp, maar ik had niet meer genoeg…). Ik vink ook de stofjes af die ik verwerkte, zo zie ik bv. dat ik in mijn overzicht van 2015 nog 3 stoffen niet verwerkte en van 2016 zijn dit er 50.

 2. Dit jaar deed ik van eentje in is eentje uit en ik kende mezelf bonuspunten toe voor het verwerken van restjes (vier restjes was één punt), op die manier heb ik maar één stofje meer gekocht dan waar ik recht op had.
  In 2017 wil ik 2 stofjes in, 3 stofjes uit gaan doen en voor de restjes pas een bonuspunt als er 6 verwerkt zijn.
  Ik start wel al met minpunten want de nieuwe soft cactusjes zullen geleverd worden 😉 die vallen dus onder echt niet te weerstaan.
  Vorig jaar hield ik alles online bij maar ik had te weinig mogelijkheden om zaken met pijltjes aan te duiden, waardoor ik deze week een leuk schriftje kocht voor 2017, zo hoop ik volgend jaar een overzichtje a la mevrouw khadetjes te kunnen posten
  veel succes en een prettig eindejaar

  1. Hier ook minder consequent in online/digitaal bijhouden, dus op papier in mijn bullet journal moet dat lukken. Hier ook nog enkele stoffen onderweg, maar al gekocht, dus die tel ik niet mee in 2017 :p

 3. Sinds een half jaar gebruik ik ook een schriftje met aan de linker kant de aangekochte stoffen en aan de rechter kant de verwerkte stoffen en het project dat ik ermee maakte. De stofjes in de linker kolom worden gemarkeerd als ze gebruikt zijn. Ik begin iedere maand een nieuwe pagina en maak dan de optelsom van stofjes in vs stofjes uit en dat helpt bij mij wel om het te beperken. Veel succes met je goede voornemens!!!

 4. Ik maak van elk afgewerkt stuk foto’s, en die gaan telkens in een folder op mijn computer (die folder geef ik als naam de datum waarop ik het afwerk, plus de naam van wat het is). Op die manier heb ik een redelijk overzicht van wat ik afwerk.
  Vorig jaar hield ik ook voor het eerst bij hoeveel stof ik binnenkreeg en verwerkte, maar niet echt met een bepaalde breuk voor ogen, ik wilde vooral minder stoffen kopen dan ik er verbruik en dat is me ook gelukt – oef.

  Het blijft moeilijk, overzicht houden enz, maar ik blijf mijn best doen! Voor mij werkt online trouwens net wel beter dan op papier, zo zie je maar dat iedereen dat zelf moet uitzoeken hé.

 5. Goed idee van dat schriftje om lijst bij te houden van te maken projectjes en een overzicht van de stofjes te maken. Mijn voorraad valt nog wel mee denk ik, maar heb soms zoveel ideetjes tegelijk dat ik dan niet kan beslissen en soms ook vergeet dat ik voor een specifiek projectje ook al de goede stof heb liggen… Me eens een mooi schrift gaan aanschaffen de komende dagen en alle projecten in mijn hoofd daar noteren :). Bedankt voor de tip!

Bedankt voor je bezoekje! Thank you for your visit!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: