Close

Mijn 6 favoriete naaivoetjes

In 2012 kocht ik mezelf na lang twijfelen een naaimachine van Brother. Niet al te duur, maar degelijk genoeg, zodat ik kon uitzoeken of naaien wel iets voor mij was. Ik volgde immers al een tijdje een aantal naaiblogs en vooral die van Griet zette me aan tot het starten met naaien. Met (toen nog) 2 kinderen in huis, een fulltime job en een man die in ploegen werkt, was het geen evidentie om wekelijks les te volgen, dus ging ik als autodidact aan de slag. Al snel bleek dit écht mijn ding te zijn. Het is heel grappig dat heel wat mensen, inclusief mezelf, nooit hadden verwacht dat ik op deze manier creatief kon zijn. Maar kijk, mijn passie voor het naaien vond daar zijn oorsprong.

Na anderhalf jaar naaien met mijn Brothernaaimachine, kreeg ik de kans om een Bernina 350PE aan te kopen voor een mooie prijs. Toch lag die prijs nog gevoelig, want zelfs dan was hij niet goedkoop en aangezien we net een huis hadden gekocht, had ik geen fortuin op overschot. Maar uiteindelijk ben ik in overleg met mijn ventje toch gezwicht. Het was immers een buitenkans die ik nooit meer zou hebben en die duurdere machine zou er uiteindelijk toch komen, maar dan een pak duurder dan dat buitenkansje. Gevolg: mijn Bernina-aankoop was een feit! Die aankoop heb ik me nog geen seconde beklaagd. Alles waarvan ik oorspronkelijk dacht dat ik iets fout deed bij mijn Brother-naaimachine, ging vlot bij de Bernina. Veel frustraties bleven achterwege, mijn liefde voor naaien nam exponentieel toe.

Bij Bernina heb je een hele reeks naaivoeten, waar ik oorspronkelijk het bos door de bomen niet zag. Ondertussen heb ik er duidelijk wat ‘mijn draai’ in gevonden en kan ik je een selectie geven van mijn must-have naaivoetjes. (Buiten de standaard naaivoet uiteraard!)

De knoopsgat-sledevoet #3A

Deze knoopsgatenvoet zorgt ervoor dat ik eigenlijk bijna automatisch knoopsgaten kan maken. Onmisbaar, want ik gebruik deze vrij vaak. Ik meet mijn knop, pas het rode pijltje op het voetje naargelang aan, stel het knoopsgatprogramma in op mijn machine, hoef enkel even op de ‘retourknop’ te drukken wanneer mijn naald aan het pijltje zit. Vervolgens maakt mijn machine het knoopsgat af. Ik doe dit steevast op een testlapje, gelijkaardig gevoerd/verstevigd aan mijn project. Om beter te geleiden onder het voetje werk ik ook met stikvlies/scheurvlies. (Afhankelijk van mijn testlapje soms zowel bovenop als onderaan mijn stof) Als het knoopsgat gestikt is op het testlapje, doe ik het open met mijn knoopsgatbeiteltje hiervoor (ook onmisbaar voor mij), test of het knoopje er vlot genoeg doorpast. Indien niet, begin ik opnieuw, indien wel, hoef ik niks aan te passen en onthoudt mijn naaimachine het laatste knoopsgat en doet voor alle andere knoopsgaten automatisch exact hetzelfde als hetgene ik laatst instelde. Luxe, zeg ik u!

Hierboven ook een afbeelding van mijn knoopsgatenbeitel. Deze maakt knoopsgaten openmaken nog gemakkelijker. Met mijn tornmesje zat ik soms te ver, waardoor mijn knoopsgat doorscheurde, met deze heb ik daar geen probleem mee. Ideaal!

Ritsvoet #4

Die zit denk ik standaard bij elke machine. Ook onmisbaar voor het inzetten van ritsen. Ik gebruik het ook voor het afwerken van een jurkje met voering aan de blinde rits.

Smalle kantvoet #10

Deze heb ik leren kennen door een vriendin van mij. Zij gebruikt deze immers om te topstitchen. Je kan zo perfect op 2mm doorstikken, terwijl je stof langs de geleider van het voetje gaat. Nog niet geprobeerd? Een aanrader! Hiervoor kan je ook je blindzoomvoetje gebruiken, maar daar ben je toch iets beperkter in gebruik.

Knoop-aanzetvoet #18

Jaja, deze luie trees zet ook knopen aan met de naaimachine in de mate van het mogelijke. Dit lukt niet bij alle knopen en ik ben ook niet altijd even tevreden van hoe ‘vast’ de knopen zitten, maar ’t is wel een ferm gemak!

Blinde ritsvoet #35

Deze gebruik ik steevast om blinde ritsen en paspel in te zetten. Wat een gemak! Meer kan ik hier niet aan toevoegen, dit is een echte must-have!

Boventransportvoet #50

Ideaal voor het verwerken van rekbare of glibberige stoffen. Ook bij dikkere lagen stof durf ik hem bovenhalen, omdat hij bij bijvoorbeeld tassen de stoffen beter zal geleiden en dat zorgt voor mooiere stiksels ook!

Naast deze voetjes heb ik nog een aantal andere voetjes, maar die gebruik ik maar heel occasioneel voorlopig, dus als u toevallig nog een keigoeie tip heeft voor een voetje, laat het gerust weten, ik ben steeds op zoek naar nieuwe must-haves.

Deze post werd niet gesponsord, dit is louter mijn mening. Ik heb het over Berninavoetjes, omdat dit nu eenmaal over mijn machine gaat. Wellicht hebben andere naaimachines gelijkaardige naaivoetjes in het assortiment. 

6 thoughts on “Mijn 6 favoriete naaivoetjes

  1. Hier weinig must-haves eigenlijk! Een boventransport zit er bij mij standaard op (pfaff). Een blinde rits-voet is eigenlijk de voet die ik niet meer zou kunnen missen. Verder mijn standaard-naaivoet… soms zet ik zelfs gewone ritsen in met een gewone voet! En oh ja misschien een paspel-voet, die kocht ik ooit en gebruik ik dus altijd voor paspel. Werkt volgens mij nog net iets beter dan een blinde-rits-voet 🙂

    1. Ik heb daar precies toch de neiging om paspel met mijn paspelvoet wat minder goed te stikken. Misschien doe ik iets mis. Oefening baart kunst zeggen ze, ik moet dat duidelijk oefenen. 😉

  2. Ik gil behoorlijk luid; rimpelvoet!!! rolzoomvoet (in twee breedtes zelfs 😉 )!!! Niet dat je ze echt nodig hebt zoals een blinde ritsvoet, maar ik gebruikt ze toch erg vaak. Vooral die rolzoomvoet is een zaligheid als je eenmaal weet hoe het marcheert.

    1. Daar ben ik wel benieuwd naar!!! Rimpelvoet heb ik ook nog overwogen, maar je kan niet echt de ‘eindafstand’ bepalen en dat schrikt me wat af 🙂

Bedankt voor je bezoekje! Thank you for your visit!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: