Close

Mijn Bullet Journal Part 2: Mijn tools, mijn ervaring.

Noot vooraf: Dit is geen gesponsord bericht, ik schrijf dit volledig vanuit mijn eigen ervaring en overtuiging.

Reeds van kleinsaf aan heb ik een voorliefde voor schriftjes en schrijfgerief. Ik keek telkens uit naar een nieuw schooljaar omdat ik dan steeds heel wat nieuwe spulletjes kreeg. Ik had -tig verschillende pennen, kleurtjes, … en schriftjes en boekjes. Eigenlijk ben ik altijd een beetje een papiermens geweest. Dat ik als een blok viel voor Bullet Journaling, spreekt dus voor zich. En het mooie is dat het toegankelijk is voor iedereen.

Wat heb je nodig?

 • Een notitieboek (neen, het hoeft geen fancy notebook te zijn, elk basic schriftje of boekje zal prima volstaan)
 • Iets om te schrijven

En dat is het eigenlijk… Easy toch! Je kan zo aan de slag!

Ik gebruik voornamelijk zwarte fineliners in mijn Bullet Journal. Gewoon, omdat ik dat tof vind. Het brengt me wat rust. (en ik hoef geen 100 stiftjes mee te zeulen in mijn handtas) Je kan ook alle kleuren van de regenboog gebruiken (en sommigen doen dat ook uitgebreid), dat staat helemaal vrij. Wanneer ik ergens extra aandacht op wil vestigen, gebruik ik een kleurtje. Zo zie ik heel gemakkelijk in een oogopslag wat er belangrijk is.

Ik ben dan weer ‘decadenter’ op de keuze van mijn notitieboek. Ik was van meet af aan verliefd op de Leuchtturm1917 notitieboeken. (Ik geef er hier eentje weg) Waarom? Omdat ze versies hebben met een dotted grid (iets wat ik verkies boven lijntjes, ruitjes en blanco pagina’s) en omdat ze gewoon in heerlijk veel kleuren komen. Die kleuren en combinaties, dat is iets waar mijn hart een sprongetje van maakt.

Goedkoop zijn ze niet: kostprijs rond de 16 à 18 euro geloof ik, voor een A5-formaat met dotted grid. (Ik kocht ze laatst aan 20% korting bij De Bijenkorf en betaalde een 13,20 EUR per boek. Maar ik schrijf dat niet vol op 2 maand, dus daar doe ik wel even mee.

Er zijn uiteraard nog heel wat andere opties en planners. Moleskine, Hemaschriftjes,… Je maakt het gewoon zelf zo decadent als je wil.

Uit de vragen die ik krijg over mijn Bullet Journal stel ik toch vast dat er een aantal misverstanden zijn.

 • Die hele opmaak is te tijdrovend!: Veel mensen zien op het wereldwijde web de mooiste Bullet Journals verschijnen, met handlettering, versierd tot en met, met kleurige tekeningen, mooie afgelijnde spreads,… Wel… dat is eigenlijk gewoon allemaal niet nodig. Soms heb ik er zin in om er wat meer creativiteit in te stoppen en dan doe ik dat. Andere dagen zijn dan eerder zeer basic. Het is maar wat je jezelf oplegt en daar doe ik niet aan mee. Elsa zong het ons voor, ‘Let it go’ is wel mijn grootste aanrader bij het bujo’en. Ik liet mijn drang naar perfectionisme echt los. Mijn journal hoeft geen kunstwerk op zich te zijn, hij is er louter om me te helpen organiseren en structureren. Alles zoveel mogelijk in één boek. De kunst is zelfs om met enkele kernwoorden of korte tekstjes alles zo te formuleren dat het voor jou duidelijk is. Het hoeft helemaal geen tijdrovend iets te zijn. Zeker niet meer dan de standaard agenda of digitale agenda die je combineert met lijstjes enz. Integendeel, wanneer je alles op eenzelfde plaats bijhoudt, wordt het leven een stuk gemakkelijker!
 • Ik ben daar niet creatief genoeg voor: Ook hier weer een dikke njet. Je doet lekker wat je zelf wil, geen creativiteit nodig! Go with the flow!
 • Ik heb al een digitale agenda: Ja, ik ook! Mijn man en ik synchroniseren onze agenda’s op de smartphone. Maar die gebruiken we eigenlijk louter voor afspraken. Plannen gaat zoveel verder dan enkel afspraken inplannen. In mijn Bullet Journal heb ik bijvoorbeeld boodschappenlijstjes, menu’s, recepten, to do-lijstjes,… you name it! Ik verwerk er ook soms herinneringen in aan bepaalde dagen. Dat is geweldig om nadien terug te lezen! Of uitspraken van mijn kroost, ook een topper!
 • Wat met fouten? Daar is niks mis mee. Onlangs vond Bas mijn Bullet Journal en krabbelde er een aantal pagina’s vol. Ik tekende er kadertjes rond en plaatste zijn naam en de datum erbij. Simpel opgelost! Jij bent de enige die de fouten ziet en ze zijn weg zodra je de pagina omslaat.
 • Ik vergat hem een paar dagen in te vullen: No biggie… You do you! Je doet gewoon verder waar je afhaakte. Ik noteerde er vorig jaar wel een maand niks in. Ik vond de fut niet. En ik pikte nadien gewoon terug in. Ik heb nog steeds dagen waarop ik niks inplan, maar het wel doe (die taakjes dan hé). Stiekem vul ik het dan nadien soms eens in om het genot te ervaren dat ik vanalles kon afvinken, maar soms doe ik er niks mee.
 • Ik voorzie witruimte voor bepaalde dingen: een fout die ik in den beginne ook maakte, met als gevolg dat ik die niet aanvulde en ik met een paar blanco pagina’s zit. Doe ik niet meer… Neen, ik laat geen witte bladeren over om ervoor te zorgen dat mijn week perfect aaneensluitend op opeenvolgende bladeren staat. Als ik op dinsdag ineens een ingeving heb voor een lijstje, zet ik dat lijstje op de eerstvolgende blanco bladzijde. Mijn ‘woensdag’ zal dan pas ergens op de bladzijde daarna komen. Door de index vind ik alles vlekkeloos terug!

Ik vind een Bullet Journal net zo krachtig, omdat het er bij mij voor zorgt dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Sommige pagina’s zijn louter beschreven met wat op dat moment in mijn hoofd omgaat. Echt pure hersenspinsels, die soms heel diep en bizar zijn, die weinig coherent zijn, rauwe emoties die ik op dat moment wil verwoorden en van me afschrijven. Sommige pagina’s zijn gewoon tekeningetjes, niet meer dan wat gekrabbel, wat handlettering-probeersels,… Dat mag! Het hoeft geen perfecte handleiding van mijn leven te zijn. Ik laat het werken voor mij, niet omgekeerd.

Vergeet mijn giveaway trouwens niet! Nog tot 29 april maak je kans op het winnen van een lichtblauwe Leuchtturm1917. Waag je kans, zou ik zeggen!

8 thoughts on “Mijn Bullet Journal Part 2: Mijn tools, mijn ervaring.

 1. Simpel en dat vind ik leuk! Helaas wel wat schrik voor het allerlei lijstjes enz in 1 schriftjerk fenomeen dus ik hou het momenteel op twee schriftjes, eentje voor naaien en eentje voor werk. De agenda die blijft online. Ik denk dat ik dit weekend eens een blog je schrijft over wat ik doe, misschien krijg ik er wel extra inspiratie bij

 2. Die mistverstanden he 🙈 ik schreef er tijdens 40 dagen bloggen 2 posts over.
  Vooral dat van die fouten maken kan me soms ergeren: mensen die zelfs hun blad uitscheuren of een nieuw notebook beginnen, dat begrijp ik niet. Ik doorstreep of gebruik Tipex.

  1. Absoluut! Ik was vroeger zelf zo, met die neiging tot uitscheuren, tot ik zoiets had van ‘als ik mijn blad omdraai zie ik het toch niet meer’. Uiteindelijk is een bujo enkel voor jezelf, dus zo’n kunstwerk moet het niet zijn

 3. Hartelijk dank voor de duidelijkheid. Ik ben al heel lang met het idee aan het spelen om 1 bullets journal te starten maar, door alle publicaties, was ik 1 beetje de weg kwijt. Ik zie nu de bomen door het bos weer, waarvoor dank. Sta weer met mijn 2 voetjes in de werkelijkheid en 1 beetje dichter bij het staryen. Nu enkel nog die, stomme, vaal angst over winnen.

  PS. Ik heb geprobeerd om mee te doen aan je super leuke give zwart. Maar kon geen commentaar plaatsen.

  1. Oh, heel vreemd. Je moet het gewoon in de blogpost zelf doen zoals je het hier deed. Niet in de Rafflecopter 😉

Bedankt voor je bezoekje! Thank you for your visit!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: